Poprostu „miodzio”

Kilka tygodni temu dzielilam sie z Wami przepisem na gulasz jagniecy. Dzis proponuje inna wersje podobnego dania po malym tuningu..hehe Podkrecilam, zamieszalam i wyszlo poprostu niebiansko pyszne, rozplywajace sie w ustach cudenko, ktore zapewne robic bede regularnie.

Tym razem zainspirowalam sie kuchnia iranska, a dokladniej kuchnia mojej tesciowej, ktora gotuje najlepiej na swiecie  ( zaraz za moja mama..hehe ) Tesciowa bardzo czesto do dan miesnych, jednogarnkowych dorzuca suszone owoce. Ja podlapalam myk i wykorzystalam rodzynki, ktore podkrecily smak potrawy.

Potrzebujemy: 500gr jagnieciny ( pokrojonej w kostke ), duza cebule, baklazana, cukinie, 2 paryki zolta i pomaranczowa, spora garsc rodzynek, puszke pomidorow badz koncentrat pomidorowy, cynamon, sol morska, papryka slodka, swieza kolendra, jogurt grecki.

W duzym rondlu, podsmazamy mieso na malej ilosci oliwy z oliwek. Kiedy mieso sie zarumieni wrzucamy pokrojona w mala kostke cebule, podsmazamy chwilke. Nastepnie dorzucamy wszystkie pozostale warzywa pokrojone w kostke, oprocz pomidorow, rodzynki. Posypujemy sola morska, lyzka stolowa cynamonu, mieszamy podlewamy troszke woda, przykrywamy na 30min. Dorzucamy pomidory badz 2 duze lyzki koncentratu pomidorowego, przykrywamy na kolejne 1,5h badz do momentu kiedy mieso bedzie miekkie.

Podaje gulasz z kasza kus kus, badz z ryzem basmati, posypany swieza kolendra z jogurtem greckim na boku. Bosko🙂

 

4 thoughts on “Poprostu „miodzio”

  1. Kobieto zazdroszcze Ci checi do gotowania! Ja mam pelno ksiazek kucharskich i wieczorami siedze i przegladam je jak czasopisma i tak se mysle o to bym zrobilam a moze to a w koncu to zamykam i nic nie robie bo niechce mi sie o tak to!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s