Warzywna uczta

Przepis podobny do ostatniego, zainspirowanego przepisem osobistej kucharki Tonego Hortona. Jest to gulasz warzywny o charakterze marokanskim.

Wpadlam na ten pomysl ogladajac Jamiego Olivera gotujacego w Maroku. Nagle poczulam ten wspanialy  aromat egzotycznych przypraw, slodko-kwasny smaczek…mmmm….szybciutko dalam noge do kuchni kolyszac bioderkami w takt arabskiej muzyki 🙂

Zanurzylam nosa do szawki by sprawdzic jakie skarby moge wykorzystac. W lodowce znalazlam ukochane bataty, papryke pomaranczowa, cebule, czosnek.

Na patelni podsmazylam poszatkowana duza cebule i 3 zabki czosnku. Po chwili dorzucilam pokrojaona w kostke papryke i 3 slodkie ziemniaki. Doprawialam lyzeczka cynamonu, sola morska i dosypalam pol lyzeczki slodziku stevi. Dorzucilam garsc suszonej zurawiny. Wlalam puszke pomidorow i puszke czerwonej fasoli, podlalam troszke woda, przykrylam pokrywka. Dusilam warzywa do momentu kiedy bataty zmiekly. Podajac posypalam swieza kolendra mozna uzyc pietruszki.

One thought on “Warzywna uczta

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s