Pierogi? To chyba jakis zart……:)

Jako dziecko kochalam pierogi ruskie…mmmm podsmazane na maselku z chrupiaca skorka….juz mam slinotok🙂

Kiedy juz przyszlo mi dorosnac i zalozyc rodzine, smak pierogow odszedl w zapomnienie poniewaz moj „Prince of Persia” jak i corki ich nie lubia. Ostatnio jednak naszla mnie ochota na pierogi ,troszke w innej wersji, oczywiscie z lekka odchudzone🙂

Kiedys ogladalam w TV program kulinarny gdzie pokazywano pierogi z maki orkiszowej, akurat u mnie w domu jest jej pod dostatkiem. Serowo-ziemniaczany farsz zastapil szpinak z feta. Polaczenie genialne🙂

Kluczem do dobrych pierogow jest ciasto, przyznaje bez bicia, ze bylo to moje pierwsze podejcie do wyrobienia. Babcia, ktora wpadla do nas w odwiedziny stala za plecami instruujac co i jak po kolei. Nie napisze Wam dokladnych proporcji maki, dosypywalam na oko. Ciasto wyrobilam z dodatkiem jajka i 3/4 szklanki cieplej wody i lyzki stolowej oliwy.

Na farsz zuzylam 500gr szpinaku, ktory obgotowalam i podsmazylam na oleju kokosowym z dodatkiem poszatkowanych 2 zabkow czosnku, dodajac na koncu pokrojony w mala kostke ser feta.  Doprawialam sola i pieprzem.

Gotowalam okolo 2-3 min po wyplynieciu na powierzchnie.

Z obserwacji stwierdzam, ze pierogi te najlepiej smakuja zaraz po ugotowaniu, po kilku min pierogi zaczynaja twardniec.

By danie nie bylo zbyt suche, przygotowalam lekki sos z jogurtu greckeiego z dodatkiem galki muszkatalowej.

Jak napierwsze pierogi w zyciu, wyszly naprawde super🙂

9 thoughts on “Pierogi? To chyba jakis zart……:)

  1. Ewel polecam Ci do tego dolozyc kurczaka grillowanego w przyprawach, uwielbiam to polaczenie kurczaka z feta i szpiankiem w pierogach, poprostu pychota czesto przygotowuje je w domu:-))))))

  2. O rany, chyba przez przypadek wpadłem na sposób, jak Włączyć UKOCHANE pierogi w dietę kolarską! Dziękuję pięknie i gratuluję arcyciekawego bloga, przy okazji!
    Pozdrówka!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s