Pyszna zapiekanka „pod kolderka”

Przez ostatnie kilka tygodni moje obiady wygladaly praktycznie tak samo, ryba badz kurak z warzywami. Blee…..przejadlam sie.

Koniec rutyny, Ewel wraca do garow🙂

Przepis wymyslilam 2 dni temu, po obczajeniu co mam w lodowce🙂

Srednia cukinie i cebule pokrojona w mala kostke, oraz 400g swiezego szpinaku podsmazylam na oleju kokosowym. Dorzucilam do warzyw 500g mielonego miesa z piersi kurczaka, podlalam troche woda, przykrylam na kilka min az mieso sie podgotuje.

W miedzy czasie ugotowalam 1kg slodkich ziemniakow. Rozgniotlam na puree doprawiajac sola morska i galka muszkatalowa.

Do miesa z warzywami dorzucilam pokrojony w kostke ser feta, doprawialm pieprzem.

Wylozylam farsz do naczynia zaroodpornego, przykrywajac go ziemniaczanym puree posypujac orzechami wloskimi.  Zapieklam przez 25-30min w 180C.

Podalam z salatka na bazie zielonej pietruchy zamiast salaty.

IMG_8945

11 thoughts on “Pyszna zapiekanka „pod kolderka”

  1. No właśnie, nie ma batatów … już kilkakrotnie rozglądałam się za nimi w różnych marketach. Wygooglowałam, że w „Piotrze i Pawle” pojawiają się. Najbliższy mi to Katowice, może jest ktoś z okolic, kto może sprawdzić? … i dać znać😉

  2. wejdz na FB na Ewę Chodakowską i zarzuć jej ten przepis. Też motywuje babki. Jest świetna. Teraz pisze książkę i jak chcesz to może ten przepis ukazać się w niej.

  3. Dziś poczyniłam takowy paj, ale nie robiłam puree, a obgotowałam, pokrojone w grubą kostkę słodkie ziemniaki 5 min, i wyłożyłam je na farsz. Spryskałam oliwą i do piekarnika. Jami jami
    P.S. dziś 18 dzień P90X:) niestety wyjezdzamy na tydzień do Polski na rodzinne święta, a tam warunków do ćwiczeń zapewnie nie będzie najlepszych – czyt. mały dom, duuuużo ludzi i dzieci, ale od nowego roku dajemy dalej.
    Pozdrawiam serdecznie z mroźnej Szkocji:)

  4. Thanks for the marvelous posting! I really enjoyed
    reading it, you could be a great author. I will make certain to bookmark your blog and
    will eventually come back in the future. I want to encourage you
    to definitely continue your great writing, have a nice weekend!

  5. Pyszna skarbie:),nawet moj mąż pokochał twoje przepisy,a co w tym najlepsze to wiedz ze skończyłam szkołę gastronomiczna a ucze sie gotowac od Ciebie,uwielbiam xxx
    mam ogromna prosbe – rowniez robie zakupy w tesco czy moglabym prosic zebys wstawiala zdjecia produktow ktorych uzywasz ewntualnie ang nazwe i firme danego produktu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s